Problem ze strawberrynet.com

Reply to this topic Start new topic Start Poll

> 

Problem ze strawberrynet.com

anzciledohcysP
Post: Problem Ze Strawberrynet Com, May 25 2008, 12:29 AM

Użytkownik

Grupa: Members
Nr użytkownika: 1500

Witam
Przejrzalem archiwum i w sumie nie mam jasnosci. Mam takie pytania do Was, czy mozna zaplacic przelewem z Inteligo ? Doczytalem sie, ze tak. Wiec w jaki sposob oni przeliczaja kase, skoro z Inteligo mozna przelac tylko w PLN, a na samej stronie pomimo iz jest wartosc w PLN, nie jest to akceptowalna waluta (o ile sie nie myle). Chyba jest tez cos takiego, ze przeliczyc walute powinien bank, ktory obsluguje moje konto, mam racje ?
Czy za przeslany towar US pobiera clo i akcyze (jakie to sa stawki procentowe, jezeli tak)?
Serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam i zycze milego wieczoru.
PM Email Poster
marcinz
Post: Problem Ze Strawberrynet Com, May 25 2008, 10:35 AM

Użytkownik

Nr użytkownika: 453

CYTAT
Przejrzalem archiwum i w sumie nie mam jasnosci. Mam takie pytania do Was, czy mozna zaplacic przelewem z Inteligo ? Doczytalem sie, ze tak.

to się źle doczytałeś. chodziło o płatność kartą Visa wystawioną przez Inteligo.
amg
PM Email Poster
beata
Post: Problem Ze Strawberrynet Com, May 25 2008, 04:15 PM

Użytkownik
*

Nr użytkownika: 285

CYTAT
Przejrzalem archiwum i w sumie nie mam jasnosci. Mam takie pytania do Was, czy mozna zaplacic przelewem z Inteligo ? Doczytalem sie, ze tak. Wiec w jaki sposob oni przeliczaja kase, skoro z Inteligo mozna przelac tylko w PLN, a na samej stronie pomimo iz jest wartosc w PLN, nie jest to akceptowalna waluta (o ile sie nie myle). Chyba jest tez cos takiego, ze przeliczyc walute powinien bank, ktory obsluguje moje konto, mam racje ? Czy za przeslany towar US pobiera clo i akcyze (jakie to sa stawki procentowe, jezeli tak)?

Nie można zapłacić przelewem. Płacisz kartą płatniczą, a kwotę transakcji przewalutowuje Twój bank.

Teoretycznie mogą się przyczepić do każdej paczki, której zadeklarowana wartość przekroczy równowartość bodajże 22 euro (paczki od osób prywatnych mają wyższe limity, no ale strawberrynet to sklep, na dodatek dobrze znany babom w UC). W praktyce czasem przepuszczają paczki o większej wartości bez problemów. Zależy czy masz szczęście, czy pecha. Ja raz miałam niefart i mi zatrzymali paczki od ovatowania i oclenia. Od tamtej pory zamawiam po jednym produkcie na raz i mam spokój.
Jak Cię złapią, to na wszystko dostaniesz 22% vat, a na kolorówkę dodatkowo 10 % akcyzy (kosmetyki pielęgnacyjne są zwolnione z akcyzy). Pecha poznasz po tym, że zamiast paczki listonosz przyniesie Ci list z Urzędu Pocztowo-Celnego Bytom 2 (trafiają tam wszystkie poczaki do oclenia). Kiedy Panie z UC już ponaliczają daniny zwalniają paczkę i przyniesie Ci ją listonosz, ale musisz mu zapłacić przy odbiorze te wszystkie opłaty. W zamian dostajesz dokumenty potwierdzające naliczenie vatu i akcyzy. Te dokumenty wystarczy zeskanować i wysłac mailem do strwberrynet. Na tej podstawie powinni Ci wszystko zwrócić na konto (mi zwrócili). Nie refundują tylko kosztów manipulacyjnych naliczonych przez pocztę i UC za całą operację, ale to sa groszowe sprawy (do kilkunastu złotych).

PM Email Poster
1 użytkownik(ów) czyta ten temat (1 gości i 0 ukrytych)
0 zarejestrowanych użytkowników:

Topic Options Reply to this topic Start new topic Start Poll